Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο


mitrikosthilasmos
Tο Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, σε συνεργασία με τη Νεογνολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, διοργάνωσαν Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από φοιτητές και επαγγελματίες Υγείας, αλλά και επισκέπτες με ενδιαφέρον για τον θηλασμό, αμφιθέατρο του Downtown Campus (Ακαδημίας 42), με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει ολιστικά το θέμα του θηλασμού.
Στην εκδήλωση μίλησαν η κα Νικολέττα Ιακωβίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής–Νεογνολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Νεογνολογικής Κλινικής, αλλά και 23 ακόμα επιστήμονες και ιατροί από την Επιστημονική Ομάδα του Αρεταίειου Νοσοκομείου, αναλύοντας θεματικές οι προσέγγιζαν και επιστημονικά τη σημασία του για την ανάπτυξη του νεογνού.
Ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της 1ης Συνεδρίας  ήταν η «Ανατομία μαστού και η φυσιολογία της γαλουχίας» από τους Θ.Μπουτσίκου και Σ. Χατζηάλη. Τη σκυτάλη πήραν η κα Ιακωβίδου μαζί με τον κ. Καφαλίδης για μ ια ομιλία με θέμα «Σύγκριση Μητρικού Γάλακτος και υποκατάστατου Μητρικού Γάλακτος». Στη συνέχεια οι κ.κ. Ν. Βραχνής και Δ. Βραχνής μίλησαν για τον θεμελιώδη ρόλο του θηλασμού στην καλή υγεία της μητέρας ενώ οι κ.κ. Κ. Σφυρή και Ε. Κυρίτσα, με τη σειρά τους, ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο θωρακίζει καλή υγεία ενός παιδιού.
Στη 2η Συνεδρία εστίασε και στην πρακτική πλευρά του θηλασμού. Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Σ.Λιόση και Κ.Καρατζάς ανέφεραν πρακτικές που συσχετίζονται με επιτυχή μητρικό θηλασμό ενώ οι κ.κ. Ι. Ματαρά και Α. Κρέπη ανέλαβαν να παρουσιάσουν το θέμα «Μητρικός θηλασμός τις πρώτες μέρες ζωής στο μαιευτήριο». Ενδιαφέρον είχε και η ομιλία για τη συσχέτιση του ίκτερου με το μητρικό γάλα η οποία πραγματοποιήθηκε από τους κ.κ. Θ. Μπουτσίκου και Ρ. Σώκου. Τη 2η Συνεδρία έκλεισαν οι κ.κ. Χ. Παπαπέτρου και Μ. Φωκά με  ένα ακρογωνιαίας σημασίας ζήτημα για κάθε οικογένεια που υποδέχεται ένα μέλος: «Ο ρόλος της οικογένειας στη στήριξη της μητέρας που θηλάζει».
Η 3η Συνεδρία άνοιξε με τους κ.κ. Σ. Παλιάτσου και Ε. Μακρίδη να μιλούν για τα Γαλακταγωγά. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι κ.κ. Β. Μούγιου και Φ. Κολοβού για να ενημερώσουν σχετικά με τη λήψη φαρμάκων στη διάρκεια της γαλουχίας. Τις αντενδείξεις του μητρικού θηλασμού ανέλαβαν να αναλύσουν οι κ.κ. Μ. Κόλλια και Θ. Λαγκούση.
Η Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς μια αναφορά σε ζητήματα που συνδέουν τον μητρικό θηλασμό με την αειφόρο ανάπτυξη, κάτι για το οποίο μίλησε η κα. Βολάκη. Ακολούθησε διαδραστική συζήτηση με θέμα «Αντιλήψεις υγειονομικών για τον μητρικό θηλασμό» που ανέλαβαν να συντονίσουν οι κ.κ. Ζ. Ηλιοδρομίτη και Α. Κοντογεώργου