Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

To Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης σε Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη



kontopidouΗ ακαδημαϊκή υπεύθυνη της Σχολής Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, κα Κοντοπίδου Ειρήνη, συμμετείχε σε Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας». H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α). Η συμμετοχή της κα Κοντοπίδου στην ημερίδα έγινε κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης την οποία δέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η ομιλία της κας Κοντοπίδου, αφορούσε τη χρήση φυτικών τροφίμων και βοτάνων με σκοπό την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Κοντοπίδου ανέφερε ότι, η σύγχρονη τάση στα διατροφικά πλάνα των διαβητικών, μετά το 2010, είναι η ένταξη πολλών φυτικών τροφίμων και η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου παρόμοιου με αυτό της φυτοφαγίας. Στη συνέχεια, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του φυτοφαγικού τρόπου ζωής τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του διαβήτη. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι, η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου πλούσιου σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας και να οδηγήσει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, ανέλυσε τα φυτικά τρόφιμα, τα οποία η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία παρουσιάζει ως υπέρ - τροφές για το διαβήτη. Πρόκειται για τα φρούτα, τα εσπεριδοειδή και όσα ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας, η κα Κοντοπίδου παρουσίασε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στη δράση των σημαντικότερων βοτάνων και μπαχαρικών τα οποία συσχετίζονται με το διαβήτη. Πρόκειται για την κανέλλα, το τζίνσενγκ, το τζίντζερ, τον ιερό βασιλικό, την αλόη και το σιταρόχορτο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της τόνισε ότι, οι έρευνες που έχουν γίνει είναι λίγες και σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και πώς η αποτελεσματικότητα στη χρήση αυτών των βοτάνων εξαρτάται από τον τύπο και τη δοσολογία του βοτάνου.